Diabetes en Orthomoleculaire Voeding

Diabetes is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het is een chronische ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken, of wanneer de lichaamscellen niet goed reageren op de insuline die wordt aangemaakt. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Veel mensen met diabetes zijn in staat hun toestand te beheersen met aanpassingen van hun levensstijl, waaronder veranderingen in het dieet.

Orthomoleculaire voeding is een benadering van diëten die gericht is op het optimaliseren van de gezondheid en het voorkomen van ziekten door het verstrekken van specifieke voedingsstoffen in de vorm van vitaminen, mineralen en andere supplementen. Studies hebben gesuggereerd dat orthomoleculaire voeding gunstig kan zijn voor mensen met diabetes, omdat het kan helpen de insulinegevoeligheid en de controle van de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Wat is orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire voeding is een soort voedingstherapie die zich richt op het gebruik van vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen om ziekten te voorkomen en te behandelen. Het doel van deze aanpak is om het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Deze vorm van voedingstherapie is gebaseerd op het idee dat het lichaam bepaalde essentiële vitamines en mineralen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Door het lichaam van de juiste hoeveelheden van deze voedingsstoffen te voorzien, is het mogelijk om de algehele gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen.

Voordelen van orthomoleculaire voeding voor diabetes

Orthomoleculaire voeding is onderzocht vanwege de potentiële voordelen voor mensen met diabetes. Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen om de insulinegevoeligheid en de controle van de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een combinatie van vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen de insulinegevoeligheid kon verbeteren en de bloedsuikerspiegel kon verlagen bij mensen met diabetes type 2. Een andere studie toonde aan dat een combinatie van vitamines en mineralen de HbA1C-waarden, een maatstaf voor langdurige bloedsuikercontrole, kon verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Do’s en don’ts van orthomoleculaire voeding voor diabetes

Bij het volgen van een orthomoleculair voedingsplan bij diabetes is het belangrijk om rekening te houden met de individuele behoefte. Een geregistreerde diëtist of voedingsdeskundige kan helpen bij het opstellen van een geschikt plan dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het individu. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele supplementen van de hoogste kwaliteit zijn en dat de doses geschikt zijn.

Over het algemeen moeten mensen met diabetes zich concentreren op het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Bovendien is het belangrijk om bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen te beperken, omdat deze kunnen leiden tot bloedsuikerpieken.

Veel gestelde vragen over orthomoleculaire voeding en diabetes

1. Wat is orthomoleculaire voeding?

Dit is een benadering van diëten die gericht is op het optimaliseren van de gezondheid en het voorkomen van ziekten door het verstrekken van specifieke voedingsstoffen in de vorm van vitaminen, mineralen en andere supplementen.

2. Wat zijn de voordelen van orthomoleculaire voeding bij diabetes?

Studies hebben gesuggereerd dat orthomoleculaire voeding gunstig kan zijn voor mensen met diabetes, omdat het kan helpen de insulinegevoeligheid en de controle van de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

3. Is orthomoleculaire voeding veilig voor mensen met diabetes?

Ja, het wordt algemeen als veilig beschouwd voor mensen met diabetes. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele supplementen van de hoogste kwaliteit zijn en dat de doses geschikt zijn.

4. Wie maakt een orthomoleculair voedingsplan bij diabetes?

Het is het beste om een geregistreerde diëtist of voedingsdeskundige een orthomoleculair voedingsplan voor diabetes te laten maken, omdat een diëtist het plan kan afstemmen op de specifieke behoeften van het individu. Maak een afspraak met mij via onze contactpagina voor afstemming van een voedingsplan.

5. Kan orthomoleculaire voeding helpen om de kans op diabetes gerelateerde complicaties te verkleinen?

Ja, studies hebben gesuggereerd dat orthomoleculaire voeding kan helpen om het risico op diabetes gerelateerde complicaties te verminderen.

6. Wat moet ik eten als ik diabetes heb en een orthomoleculair voedingsplan volg?

Het is belangrijk om je te concentreren op het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en eiwitten. Bovendien is het belangrijk om bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen te beperken, omdat deze kunnen leiden tot bloedsuikerpieken.

7. Zijn er risico’s verbonden aan orthomoleculaire voeding voor diabetes?

Ja, er zijn potentiële risico’s verbonden aan het innemen van bepaalde vitamines en mineralen in grote doses. Voordat u aan een orthomoleculair voedingsplan begint, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten.

8. Werkt orthomoleculaire voeding voor iedereen met diabetes?

Nee, orthomoleculaire voeding werkt mogelijk niet voor iedereen met diabetes. Voordat u aan een orthomoleculair voedingsplan begint, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten.

Wil je meer weten over een voedingsplan?
Maak een afspraak via de contactpagina !
Tot ziens !

Eline van Burken

Diëtist en orthomoleculair therapeut in Rotterdam

Zij is een bevlogen en mensgerichte diëtist en orthomoleculair therapeut die voedingsadviezen op maat geeft. Zij benadrukt dat gezond eten belangrijk is, maar dat het ook belangrijk is dat haar cliënten genieten van hun maaltijden. Zij beoordeelt de eetgewoonten van haar cliënten om advies en coaching op maat te geven en kan bij medische indicatie thuis overleggen. Ook volgt ze regelmatig trainingen en webinars om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van voeding en supplementen. Ze heeft zich gespecialiseerd in het darmmicrobioom en gebruikt suppletie gericht om haar cliënten te helpen sneller resultaat te zien.

Meer info over Eline van Burken – diëtist en orthomoleculair therapeut in Rotterdam.